Workshoppar söndag 22 aug 2021

Kostnad för workshop: 900 kr inkl lunch och kaffe/te
Betalningen för workshoppen sker på plats den 21-22 augusti, med Swish
Anmälan öppnar 19/5 kl. 11:00. Anmälan görs på sidan ”Anmälan workshoppar” Klicka här.

Workshop söndag 22 aug kl. 9.00-16.00
6. ”Rita egna mönster till flerfärgsstickning”
Ledare: Wynja, Erika Åberg, Visby

Kursbeskrivning:
Under en härlig workshopdag utforskar du att rita egna mönster för flerfärgsstickning och färgsätta dem. Vi tar avstamp i traditionella mönster, men inspireras av både dem, miljöerna omkring oss och annat inspirationsmaterial för att skapa något eget. Du som deltagare har viss erfarenhet av att sticka med flera färger och arbetar självständigt med egna mönsterbilder. Antingen ritar du bara, planerar ett särskilt projekt eller så planerar du och påbörjar en halssnodd där du kombinerar två eller fler av dina egna mönster.Dagen passar dig som vill lära dig mer om att sätta samman former och färger i ett mönster, dig som vill utforska och fördjupa din flerfärgsstickning och hitta ett eget formspråk. Vi kommer att prata om färg, form och konstruktion. Om flerfärgsstickningens möjligheter och inspireras både av det allra mest traditionella och miljön i vår omedelbara närhet.

Presentation av Erika Åberg:
Erika Åberg är verksam författare, föreläsare och frilansande hemslöjdskonsulent som sedan hösten 2014 bor på Gotland. Hon arbetar framförallt med stickning – både med material, mönster och tekniker, med ull men också med andra slöjdtekniker. Erika leder resor, re-treater och vandringar där landskapen och kärleken till naturen får hitta vägen in i stickningen. Hon är utbildad vid HV Skola och är ena halvan av Görbart – en podd om handgjort skapande. Denna workshop har samma innehåll som lördagens workshop. Du kan alltså välja att gå lördag ELLER söndag.

___________________________________________________________________________________________________________


Workshop söndag 22 aug kl 9.00-16.00
7. ”Hönsestrik”
Ledare: Anna BauerAnna Bauer är textilkonstnär utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk, bosatt och verksam i Göteborg. Har gett ut boken ”Hönsestrik a love story” på Roos & Tegnér förlag 2019.Kursbeskrivning:Hönsestrik är en friare form av berättade mönsterstickning som har sitt ursprung i 1970-talets Danmark. Karaktäristiskt är de färgglada mönsterbårderna och de instickade personliga och politiska budskapen. Under senare år har Hönsestrik hittat nya uttryck i gerillaslöjden. Hönsestrik är ren okynnesstickning, utan pekpinnar och där du har möjlighet att släppa loss och frossa i färger mönster och fylla din stickning med eget innehåll.

Kursinnehåll:
Historien bakom Hönsestrik och hur Hönsestrik hittat nya uttryck i gerillaslöjden. Inspiration, tekniktips, fallgropar, komposition, mönsterkavalkad och självklart mycket stickning. Vi bekantar oss med Hönsestrik genom att sticka ett mindre projekt.

Material:
Ta med egna stickor, rundsticka och/eller strumpstickor nr 2,5 eller 3. Garn finns att köpa på plats till självkostnadspris. Det går också bra att ta med eget garn. Kompendium 40 kr.
Denna workshop har samma innehåll som lördagens workshop. Du kan alltså välja att gå lördag ELLER söndag.

___________________________________________________________________________________________________________

Workshop söndag 22 aug kl 9.00-16.00
8. ”Att ändra ett mönster”
Ledare: Pattern by Malena, Malena Hjerpe, Umeå

Lär dig att anpassa ett mönster efter din kropp
Kursledaren Malena Hjerpe driver företaget Umeå Formgivning och Mönster Ab och skapar egna symönster i PDF-format under namnet Pattern by Malena. Malena är utbildad formgivare och har tidigare jobbat som mönsterkonstruktör på H&M och Arket. En stor fördel med att sy egna kläder är att kunna anpassa passformen efter din kropp. Men detta kan vara lättare sagt än gjort. I denna workshop går vi igenom de vanligaste passformsproblemen och hur man justerar dem. Vi använder mönstren Hazelhen Tee och Fieldfare joggers gjorda av Pattern by Malena som utgångspunkt och exempel. Du kan även ta med egna mönster/plagg som du vill ha hjälp med. Vi börjar med en gemensam genomgång och därefter får man arbeta med sina egna mönster.
Ta med symaskin/overlock, tyg och sytillbehör om du vill sy upp prototyper och testa passformen.
Mönster för Hazelhen Tee och Fieldfare joggers finns tillgängliga.
Mönsterpapper finns på plats och en del sytillbehör finns att låna.

___________________________________________________________________________________________________________

Workshop söndag 22 aug kl. 9.00-16.00
9. ”Shibori – mönstra ylletyg och ullgarn, färga med syrafärg”
Ledare: Ulrika Bos Kerttu, Luleå. Tidigare länshemslöjdskonsulent i VästernorrlandMönstra ylletyg genom att vika, sy och blockera med plattor och pinnar eller knyt för ullgarn och färga rött, gult och grönt i syrafärg. Vi använder färgpulver och tillsätter endast ättika, färgerna är lätta att använda och giftfria.Färgpulver ingår i workshopkostnaden. Ylletyg ca 40×40 cm och 1- och 2-trådigt ullgarn finns att köpa på workshopen. Du kan även ta med egna ylletygbitar och ullgarn.Varje deltagare hinner mönstra ett par tyger och en härva garn.Ta med: Oömma kläder och gummihandskar, synålar, sax och om du har 100 gr ullgarn. 

___________________________________________________________________________________________________________

Workshop söndag 22 aug kl. 9.00-16.00
10. ”Sashiko”
Ledare: Kristina Ersviken, Dorotea
Tidigare länshemslöjdskonsulent i VästerbottenMed inspiration från den japanska tekniken lagar eller syr du något dekorativt, på plagg, kudde, väska. Tekniken är förstygn och materialet bomull, gärna något återbrukat.

___________________________________________________________________________________________________________

Workshop söndag 22 aug kl. 9.00-16.00
11. ”Lär dig spinna ull”
Ledare: Limmo design, Lillemor Elfgren, Vännäsby

Lillemor Elfgren, Limmo design, håller i en spinnworkshop för dig som vill lära dig hur du själv skapar ett garn med slända och spinnrock eller dig som provat lite på egen hand men vill ha hjälp för att komma vidare.
Under dagen får du lära dig materialkunskap och prova på att spinna på slända och spinnrock.
I kursen ingår material och lån av redskap. Men har du en egen slända eller spinnrock ta gärna med den för att få hjälp att komma igång med den.
Att ta med: Oömma kläder, tålamod och ett gott humör!