Virkad mönstermagi 2018

Textilfesten erbjuder 4 olika workshops söndag 8 april kl. 9.30-15.30 på Nordanå, Skellefteå.
Du kommer att vara i samma workshop hela dagen.

 

Kostnad: 500 kr inkl moms/workshop som betalas i receptionen på Nordanå
under dagen den 8 april
Eventuell materialkostnad tillkommer och betalas på plats.

Anmälan görs till hemslöjdskonsulent Kristina Ersviken:
kristina.ersviken@hemslojd.org eller tel 070-5169591.
Anmälan ska innehålla namn, adress, telefon, e-post och personnummer (10 siffror)
Ange vilken workshop du vill deltaga i.
Anmälan är bindande.

Lunch kl. 12-13 ordnas av var och en.
Det finns även möjlighet att köpa lunch på Nordanå Bar & Café

”Virkad mönstermagi”

Kursledare: Maria Gullberg
Antal platser: 15
Instagram: @maria_gullberg

Med utgångspunkt i mormorsrutan utforskar ni virkningens möjligheter. Maria visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. Under kursen kommer du kunna välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt så även du med stor virkvana utmanas! En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Vi kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska!

En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar med minst 2 färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från Marias eget strama grafiska formspråk.

Deltagarna bör ha med sig restgarner i 2-trådigt ullgarn 6/2 till provrutor. Om man vill påbörja ett projekt tar man med sig garn till detta. Om man vill virka i tunnare/grövre garn anpassas nålen till just det garnet. Nålar kommer finnas att låna under kursdagarna. Ta med virknålar, sax, papper och något att anteckna på. Vill man göra en påse så ta med en liten skinnbit/vadmal och håltång.

Om Maria Gullberg.
Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut böckerna:
Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 2013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017